Historiespor

Nykøbing Falster Byquiz

IN ENGLISH      AUF DEUTSCH

Denne quiz vil tage dig gennem den ældste del af Nykøbing Falster og præsentere dig for lidt af bylivet, som det har udspillet sig i århundreder. Turen tager ca. en time at gå.

Klik på dit valgte svar. Du kan straks se, om det er rigtigt – og få lidt mere at vide, uanset om du svarer rigtigt eller forkert.

Brug samme ’tilbage’ knap

 

som du plejer  på telefonen, for at gå tilbage til spørgsmålene.

 

Lad os starte fra Turistinformationen – Den Gamle Købmand – i Færgestræde, som nabo til

1. Czarens Hus (Langgade 2)

Den 15. juli 1716 kom Peter den Store til Nykøbing via Gedesby, og byens fine damer blev sendt til slottet for at lave mad til ham. Måske han ikke var tilfreds, for dagen efter valgte han at spise i det hus, som siden denne ekstraordinære begivenhed er kaldt Czarens Hus. Han fik rugbrød med smør, hollandsk ost, øl, brændevin og vin – og var tilfreds. Men hvor sov han henne, mens han var i Nykøbing?

a.   På sit skib, der var kommet videre fra Gedesby

b.   På slottet, hvor der var en suite klar

c.   På værtshuset, hvor han fik den mad, han kunne lide

 

Gå ned ad Langgade, som engang var byens hovedfærdselsåre. Her ligger

2. Langgade 18

Dette fine hus er måske byens ældste og stod her i 1580. Det er et fint eksempel på en købmandsgård, som de så ud i renæssancen. Her har boet mange fine folk – også borgmestre. En af gårdens ejere havde et meget direkte forhold til Nykøbing Slot – hvilket?

a.   Han var slotsforvalter

b.   Han var slotsmurer

c.   Han var slotsbrygger

 

Hvis du fortsætter ned ad Langgade, kommer du til de ældste stræder i byen. Til højre mod vandet ligger

3. Bastebrostræde

De små huse ned mod kysten var beboet af mange med tilknytning til fiskeri og søfart. Det var ikke noget, man blev rig af, og indimellem var der tvangsarbejde, som kunne sætte deres eget erhverv helt i stå. Det var at

a.   sejle med standspersoner, som skulle fragtes til og fra Nykøbing Slot

b.   hugge hul i isen om vinteren, så der kunne sejles

c.   udføre arbejde på slottet med at grave grøfter osv.

 

Lige overfor Bastebrostræde ligger Store Kirkestræde med en spændende købmandsgård på hjørnet. Det er

4. Ritmestergården

Ritmestergården er et smukt eksempel på en købmandsgård fra 1600-tallet. Her boede generationer af rige købmænd, som har handlet med sild, klæde, jern osv. i flere århundreder. Nogle gange måtte de dog låne ud i stedet for at sælge. Så kom der nemlig bud fra slottet om at levere visse varer til låns – som regel i forbindelse med store fester, bryllupper osv., som da Den Udvalgte Prins Christian skulle giftes i 1634.  Hvad ville kongen låne?

a.   heste

b.   fade og tallerkener

c.   møbler og senge

 

Her bliver Langgade til Frisegade.

Hvis du går videre ned ad Frisegade kommer du til

5. Lille Kirkestræde

Gaden er en af byens aller ældste – måske fra 1200-tallet, da der lå et kapel, hvor klosterkirken nu ligger. Der var oprindeligt haver et stykke ned ad vejen. Det gule hus for enden – nr. 9-11 – blev bygget af købmand Bertel Wichmand i 1828 – til hvad?

a.   Bolig for syge og fattige

b.   Enkeboliger

c.   Håndværkerboliger

 

Her for enden til højre ligger Klosterstræde. Her ligger

6. Hospitalet

Helligåndshuset skiftede navn til Nykøbing Hospital i 1532, og kongen sikrede fortsatte indtægter fra flere sogne, bl.a. Idestrup. Fra 1585 var der 7 ansatte til at passe 20 syge. Efter 1767 boede der kun kvinder, og i 1834 blev det stadfæstet med en ny fundats med en konkret begrundelse. Hvorfor kun kvinder?

a.   De kunne bedre enes

b.   Mænd kunne ikke gøre rent

c.   Kvinder havde sværere ved at klare sig selv

 

På den anden side af Kirkepladsen ligger den imponerende

7. Klosterkirke

hvor man bl.a. kan se enkedronning Sophies mægtige anetavle.

I Danmark er det officielle år for Reformationen 1536, men i Nykøbing skete det allerede i 1532, hvor kirken blev overdraget til byen som sognekirke. Klostret blev nedlagt, og munkene forlod det – tilsyneladende i god ro og orden, da der ikke er efterladt oplysninger om tvang eller skærmydsler. Til gengæld efterlod munkene noget andet, nemlig

a.   Afladsbreve

b.   Gammelt tøj

c.   Kirkesølvet

Kirken er bygget sammen med

8. Klosterbygningen

Bygningen, som nu bl.a. huser Falster Provstis kontor, var engang en del af klostret. Siden blev det både rådhus, skole og fængsel, og det kunne give nogle helt specielle problemer, som man nok ikke kender andre steder fra. Hvilke?

a.   Man kunne ikke høre undervisningen for fangernes skrigeri

b.   Eleverne hjalp fangerne med at flygte

c.   Eleverne lærte tyvekunster af fangerne

 

Herfra kan du gå videre til

9. Lilletorv

hvor flere gader mødes. Her ligger et blåt hus med en fin gavl. Det, mener man, var engang gartnerbolig og lå i kanten af slotshaverne, som lå bag Østergågade og Jernbanegade. Haverne havde både grøntsager, blomster og mange træer, bl.a. mange frugttræer. Indimellem havde haverne det ikke godt, og det skyldes bl.a., at

a.   Gartneren var fra Vestindien og kendte ikke de danske sorter

b.   Borgerne havde lavet hul i hegnet, så deres dyr kunne græsse i haverne

c.   Svenske soldater stjal frugttræerne, da de besatte byen under svenskekrigene

 

Fortsæt ned ad Østergågade, som engang var for de fattige og var grænsen mellem by og land – eller rettere by og haver. Lige før torvet kan du kigge ned ad Brodt-way, som naturligvis ligger ved Nykøbing Teater.

 

Gå videre til

10. Torvet

Et torv har alle dage været omdrejningspunkt for handelslivet, og – som nu – også udsat for mange ændringer. Der har vært torvehandel, der har været parkeringspladser osv. Handelslivet har altid været det vigtigste, og nu som før er kunderne afhængige af butikkernes åbningstider. Hvad mon de var omkring 1900?

a.   8-16

b.   Solopgang til solnedgang

c.   7-20

 

Fra den modsatte side af Torvet kan man kigge ned ad det sidste stræde mod Grønttorvet:

11. Nobelstræde

I dette kvarter boede skomager Pomerencke, som trænede mus. Ikke hvide mus – almindelige mus. Og her boede ‘Hvedebrøds-Dorthe’ og ikke mindst spåkonen Madam Liebert, som havde stor søgning. Dengang var der flere stræder mellem Torvet og Grønttorvet end nu, bl.a. Lille Torvestræde. Det stræde blev i folkemunde kaldt noget helt andet – hvad?

a.   Tobaksstræde

b.   Trommestræde

c.   Kardemommestræde

Når du går ned ad Nobelstræde kommer du til

Grønttorvet

Herfra kan du gå til venstre tilbage mod torvet og besvare sp. 12 herfra – eller gå til højre ad Slotsgade til du kommer til

12. Vandmøllepladsen

Her lå Nykøbing Slots vandmølle som en del af slottets servicebygninger ved slotsgraven. Nykøbing Slot var stort og imponerende, og prins Christian var altid med på sidste mode. I 1600-tallet var det at have et raritetskabinet, så sådan et havde han naturligvis på Nykøbing Slot. Her kunne man se en fantastisk sjældenhed. Hvilken?

a.  Det dannebrog, der faldt ned fra himlen i 1219

b.  Et af guldhornene

c.  Et enhjørningehorn

 

Gå tilbage mod Torvet forbi

 

13.  Slotsgade 7

 

Denne bygning husede før i tiden Latinskolen, som før den fik denne fine bygning lå i klosterbygningen ved kirken. Eleverne havde høje tanker om sig selv, og på et tidspunkt kom de i voldsomt klammeri med andre om pladserne i vinstuen ved posthuset – hvem var fornemst og skulle have førsteret. Hvem sloges de med?

a.   Postmesteren

b.   Tjenere og lakajer

c.   Vagter fra slottet

 

På torvet kan du også kigge ned ad Slotsgade, som engang førte hele vejen til Nykøbing Slot, inden du vender tilbage til udgangspunktet i

14. Færgestræde

For enden af Færgestræde var der en gang – en færge, naturligvis. Den fragtede indtil 1867 mennesker, dyr og vogne til Lolland. Færgeriet hørte under godset Fuglsang, og man havde hele tre færger i tre forskellige størrelser. Hvad blev størrelsen ’målt’ i?

a.   Alen

b.   Heste

c.   Vogne

 

Det var turen rundt i bymidten. Vi håber, turen har været sjov og spændende.

Hvis du går ned ad Slotsgade, kommer du til Vandmøllepladsen og videre derfra til ‘Fars Hat’, som er det sidste, der er tilbage af det engang mægtige Nykøbing Slot.

 

Quizzen er udviklet med tilskud fra Guldborgsund Kommune

 

Research, tekst og foto (hvor intet andet angivet): FP Anduin © Historiespor 2019. Engelsk tekst: FP Anduin, Tysk tekst: Peter Pitsch

© 2022 Historiespor

Theme by Anders Norén

Historiespor
error: Content is protected !!